top of page

Asiakashaastattelu: Heidi T.

Päivitetty: 5. marrask. 2023

Olen Heidi Takanen 29 vuotta Keski-Suomesta Uuraisilta. Asun maalla ja perheeseeni kuuluu aviomies ja tottakai pari koiraa, kania ja kissa. Työskentelen Tokmannilla kassamyyjänä ja työ ei ole pelkkää kassalla oloa, vaan kuorman purkua ja asiakaspalvelua. Työ on välillä siis melko fyysistä. Harrastan salia, lenkkeilyä koirien kanssa ja oikeastaan, mitä nyt ulkona voi tehdä; hiihtoa, vaellusta, pyöräilyä, pihatreenejä jne.

Päädyin ensimmäisen kerran Fitverstaan asiakkaaksi yli kolme vuotta sitten, kun halusin päästä parempaan kuntoon häitä varten. Treenaus hiukan jäi sen jälkeen, mutta vuonna 2019 satunnaisen salikäyntini yhteydessä huomasin Fitverstaan hakevan Someninjoja. Se kausi sai minut muuttamaan elämäntapoja ja suhtautumista salitreeniin, joka ennen tuntui niin vieraalta minulle. Minusta Fitverstas tuntui heti hyvältä vaihtoehdolta ja tuli turvallinen tunne siitä, että treeniohjelmat ja ruokavaliot näyttivät siltä, että tällainen tavallinen tallaajakin niistä ymmärtää jotain.


Minusta Fitverstas tuntui heti hyvältä vaihtoehdolta ja tuli turvallinen tunne siitä, että treeniohjelmat ja ruokavaliot näyttivät siltä, että tällainen tavallinen tallaajakin niistä ymmärtää jotain.

Pari vuotta olen treenannut melko aktiivisesti itsenäisesti soveltaen Fitverstaan ohjelmia. Yli vuoden olen tehnyt kotitreeniä, mutta se alkoi tuntumaan pakonomaiselta suorittamiselta ja ruokailu oli hiukan pielessä. Henkilökohtaisesti minulla ei ole oikeasti ollut tietoa, kuinka pitäisi syödä, jotta se tukisi treeniä ja tavoitteitani. Vaikka olen pudottanut painoa yli 20 kg omatoimisesti ns. vahingossa, on ruokailu ja niiden määrät olleet ehkä suurin viholliseni.


Tavoitteenani on päästä pois suorituskeskeisestä tunteesta ja saada ruokailut kuntoon, jotta jaksaminen parantuisi töissä sekä kotona. Haluan myös saada kestävyyttä ja minua kiinnostaisikin joskus suorittaa "yön yli"-vaellus. Se vaatisi fyysistä kuntoa enemmän.


Haluan saavuttaa tasapainoisemman ja terveellisemmän suhtautumisen elämäntapoihin. Ruokailujen suhteen haluan myös päästä siitä tunteesta eroon, että ruoka tai herkut pitää ansaita. Laihtumiseni jälkeen olen kokenut ahdistusta syömisestäni ja siitä, milloin on oikein herkutella. En halua kokea siitä huonoa omatuntoa, vaikka järkikin sanoo, jos liikkuu paljon ja pääosin syö suht. hyviä raaka-aineita, voi silloin tällöin syödä joskus ohitse ruokavalion. Jos näihin asioihin saadaan muutoksia, uskon stressaavani vähemmän ja saan aikaan isompia muutoksia kehoni sekä mieleni kanssa. Treenaaminen ei ole pelkkää lihaskuntoa vaan olen huomannut siihen liittyvän vahvasti myös mentalisaation. Liikunta pitää pääni kasassa ja liikunnasta en juuri siksi luopuisi enää. Henkinen hyvinvointi on kaiken A&O. Luonteeltani olen impulsiivinen ja yksilösuorittaja. En luovuta helposti, vaikka kokisin vastoinkäymisiä. Pääosin teen treenit ja lenkkini yksin, sillä asuinpaikkani ja työni antavat huonot mahdollisuudet harrastaa ryhmäliikuntalajeja ja salilla käynti on myös tässä ongelma, siksi "rakensin" kotiini pienimuotoisen kotisalin. Koen turhautumista helposti, jos joudun olemaan paikoillani ja makaamaan sohvalla. Tämä puoli on hyvä siitä, että se saan tehtyä kotitreenit.

Minut saatetaan kokea liian impulsiivisena ja hössöttäjänä, mutta koen tämän sellaisena voimana, että saan aikaan asioita ja olen valmis uusiin projekteihin ja haasteisiin. Saatan vaatia itseltäni liikaa treenien suhteen. Koska asun syrjässä maaseudulla, harrastusmahdollisuudet ja kaverit, joiden kanssa voisin harrastaa, ovat minimissä. Kavereitani motivoi muut asiat ja tämä on OK. Joskus koen turhautumista tämän vuoksi, sillä haluaisin harrastaa säännöllisesti liikuntaa jonkun kanssa, mutta sellaiset tutut, jotka harrastavat liikuntaa, asuvat liian kaukana.

Fitverstaan PT-palvelutestaajaprojekti on tässä tilanteessa ollut hyvä mahdollisuus saada ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa olen voinut puhua liikunnasta ja asioista, jotka motivoivat minua. Koen saavani tukea ja vastauksia minua mietityttäneihin kysymyksiin. Valitsin Janita Viitasen valmentajaksi, sillä hänen mentaalivalmennuksen taito ja positiivinen näkemys elämästä saivat minut kiinnostumaan. Yhteistyö on ollut minulle suuri apu arjessa ja ajatuksieni kanssa. Ensimmäisen Zoom-palaverin jälkeen koin tunnemyrskyn ja tunsin saavani vihdoin apua. Projekti on ollut todellakin mieleinen. Se, kuinka muuttaa suhtautumista nähdä asiat, muuttaa sen miten asiat tulevat muuttumaan eli jos olen positiivisempi ja iloitsen pienistäkin saavutuksistani, ne tuovat suurempia voimia.

Ole siis armollinen itsellesi, Janitan sanoja lainaten.

Suosittelisin Janitaa eritoten heille, joilla on ongelmia mentaalipuolen kanssa. Janitan opissa olen huomannut, että hiljaa hyvä tulee ja saadaan aikaan pysyviä muutoksia. Jos kokee arkensa kiireiseksi ja tuntuu, että lepo on jäänyt vähemmälle, niin Janita on heille oikea valmentaja. Ole siis armollinen itsellesi, Janitan sanoja lainaten.

Minun vinkkini sellaisille tyypeille, jotka kokevat olevansa suorituskeskeisiä tai tuntevat olonsa yksinäiseksi liikuntaharrastuksen parissa on se, että etä-PT ja saman valmentajan valmennettavien tiimi ovat oiva tapa pitää motivaatio yllä ja oppia muilta sekä heidän haasteista. Kerro suoraan, mikä mielestäsi on mennyt vikaan, älä syytä siitä muita. Jos huijaat, on se itseltäsi pois, ei muilta. Mentaalipuoli kannattaa hoitaa kuntoon ja miettiä, mitä odottaa treenaukselta tai miksi siihen on alkanut. Projekteja ei aloiteta muiden vuoksi, vaan oman itsensä. Fitverstaasta on tullut ns. minun harrastukseni ja se on mahdollistanut minulle paljon juttuja.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page