top of page

Liikkujan jatkuva energiavaje ja sen kohtalokkaat seuraukset

Päivitetty: 5. marrask. 2023

Liikkujan jatkuva energiavaje ja sen kohtalokkaat seuraukset



Jatkuvalla energiavajeella treenaaminen ja urheileminen saattaa liian pitkään jatkuneena johtaa merkittävälläkin todennäköisyydellä tilaan, jota kutsutaan nimellä RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) eli suomeksi suhteellinen energiavaje urheilussa. Ei kuulosta kovin pelottavalta sanayhdistelmältä, mutta sitä se kuitenkin on.


Jos ravinnosta saatu energiamäärä ei yllä urheillessa kulutettuun energiamäärään, päätyy keho ja terveys olosuhteisiin, joissa monet kehon toiminnot alkavat heiketä ja koko koneiston toiminta häiriintyä. Energian saannin ollessa puutteellista, keho ei yksinkertaisesti kykene toimimaan kuten sen pitäisi. Sillä on terveyden ja suorituskyvyn kannalta pysyviäkin seurauksia.


RED-S ei aina johdu tahallisesta ruuan säännöstelystä tai syömishäiriöstä. Se voi olla täysin tahatonta ja tiedostamatonta erityisesti sellaisella henkilöllä, jonka kulutus ja treeni-intensiteetti ovat päätä huimaavia. Riski kasvaa sellaisten lajien parissa, joissa urheilijan pienestä koosta ja kevyestä kehosta on etua (esim. taitoluistelu ja baletti), kuten myös niissä lajeissa, joissa urheilusuorituksen aikana keho on hyvin paljaana esillä (esim. uinti). Jokaisen tulisi kuitenkin ymmärtää, että se rasvattomin ja timmein urheilija ei välttämättä ole se paras, joten suorituskykyynsä keskittyvällä liikkujalla esimerkiksi vatsalihasten erottumisen ei pitäisi olla prioriteettilistalla ylimpänä, vaikka se kiva bonus olisikin.


Energia-aineenvaihdunnan häiriöistä puhutaan nykypäivänä paljonkin mm. säästöliekin termiä käyttäen. Ilmiö on ihan todellinen, vaikkakin monesti itselle heppoisin perustein diagnosoitu. Kuitenkin, liian pitkään energiavajeella liikkuvalle ihmiselle energia-aineenvaihdunnan häiriöt ovat vähintäänkin todennäköisiä, ainakin jollakin tasolla. Keho mukautuu sujuvasti olosuhteisiinsa. Aineenvaihduntaa on helppo hidastaa, koska luolamiehen aivoillamme kuolemanpelko ja nälkäkuoleman riski ovat aina läsnä. Kehon ja aivojen on hankala luottaa siihen, että ruokaa tulee huomennakin ja vielä lisäksi ihan riittävästi. Niinpä energiavaje ajaa meidät tilaan, jossa kaikesta ”tärkeästä” pidetään kiinni ja ”turhasta” luovutaan.



Yksi tällainen ”turha” ja ”henkeä uhkaava” asia on kyky lisääntyä ja tulla raskaaksi. Heikolle, nälkiintyvälle alkuihmiselle raskaus on kuolemantuomio, joten se mahdollisuus viedään pois ja kuukautiset saavat jäädä. Koska yksi huomattavimpia seurauksia RED-S:llä on juurikin tämä kuukautisten poisjääminen, on se ennen tunnettu nimellä naisurheilija oireyhtymä. Tämä ei siitä huolimatta ole vain naisten ongelma, vaikka kulttuurimme vuoksi se onkin yleisempää naisilla. Samoissa olosuhteissa seuraukset ovat vakavia kaikkien sukupuolten edustajille.


Hormonitoiminnan häiriöt voivat olla elinikäisiä, jos niihin ei ehditä tai ymmärretä puuttua ajoissa. Toisilla hormonitasapaino järkkyy helpommin, joten seuraukset ja niiden vakavuus ovat yksilöllisiä. Pysyvää vauriota voi saada aikaan myös luustoonsa, sillä luusto heikkenee ja haurastuu RED-S:n seurauksena. Luista tulee huokoisempia, sillä ne eivät enää jaksa ylläpitää kalsium-pitoisuuttaan vähentyneen estrogeenin vuoksi. Osteoporoosin riski siis kasvaa, myös nuorilla.


Huonosti ravittu urheilija on hidastunut ja heikentynyt urheilija. Oli laji mikä hyvänsä, lihasten saadessa käyttöönsä liian vähän ja riittävän laadukasta polttoainetta, suoritus heikkenee. Aluksi tämä voi tuntua tavallista nopeampana väsymyksenä, mutta epätasapainon jatkuessa tai jopa pahentuessa, voi tapahtua lihasten koon pienenemistä ja niiden tuottaman voiman heikkenemistä, kun keholla on täysi työ pitää yllä elintärkeitä toimintoja, kuten sydämen toimintaa ja hengitystä.



Polttoaineen puutos aiheuttaa helposti keskittymisvaikeuksia, mikä ei ole urheilijalle koskaan eduksi. Jos lihasten voima vähenee ja keskittyminen on hankalaa, on loukkaantumisen riski suuri. Vammojen paraneminen ja kuntoutuminen on kaiken lisäksi hidasta huonosti ravitussa kehossa.


Muita RED-S:n seurauksia ovat muun muassa heikentynyt vastustuskyky, hidastunut proteiinisynteesi, sydämen ja verisuonten terveyden heikkeneminen sekä psyykkisen terveyden ongelmat. Lista viittaa vahvasti siihen, että näillä ei ainakaan paranneta omaa urheilusuoritusta tai viedä itseä metriäkään lähemmäs fyysisiä tavoitteita.


Kuukautisten poisjääminen on selkeä merkki, mutta mistä muusta voisi päätellä olevansa tällä tiellä? Oireita, joista voisi päätellä RED-S:n läsnäolon, ovat esimerkiksi jatkuva väsymys, alisuoriutuminen ja suoritustehojen lasku, keskittymisvaikeudet, mielialavaihtelut, toistuvat urheiluvammat sekä hävinnyt innostus ja nautinto lajiaan kohtaan. Nämä voivat kuitenkin johtua monesta muustakin asiasta, joten pomminvarmaa tuomiota ei vain tällä perusteella kannata kenellekään antaa. Lopullinen diagnoosi vaatii aina ryhmän ammattilaisia ja oikeanlaisia tutkimuksia. Jos kuitenkin huomaa, että nippu juuri lueteltuja oireita osuu omalle kohdalle, olisi ehkä sopiva aika tarkastaa oma treeni-intensiteetti ja ruokavalio, ja punnita niiden yhteensopivuutta.


Merkittävin tapa ehkäistä RED-Siä on yksinkertainen: syö riittävästi. Vaikka tavoitteena olisikin painonpudotus, tulee terveyden ylläpitämiseksi pitää niin kutsuttuja ”diet breakeja” eli taukoja miinuskaloreilla porhaltamisesta ja nostaa energiansaanti vähintään tasoihin kulutuksen kanssa. Tällä tavoin keho ei käy vajaamiehityksellä liian pitkiä aikoja.


Jatkuva laihduttaminen kääntyy herkästi isäntäänsä vastaan.


Kirjoittaja Sofia Lounas



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page