top of page

Mikä on kofeiiniyliherkkyys? Harkitsetko kahvin juonnin lopettamista?

Kofeiinin suositeltu päivittäinen saanti vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu useista tekijöistä, kuten iästä, painosta, terveydestä ja sietokyvystä. Yleisesti ottaen monet terveysviranomaiset ja tutkimukset ovat esittäneet seuraavia suosituksia:

 • Aikuiset: Yleinen suositus on, että aikuiset voivat nauttia kohtuullisen määrän kofeiinia päivittäin turvallisesti, yleensä enintään noin 400 milligrammaa, mikä vastaa noin neljää 8 unssin (noin 240 millilitraa) kuppia kahvia. Tämä määrä voi kuitenkin vaihdella yksilöllisten reaktioiden mukaan.

 • Raskaana olevat naiset: Raskauden aikana suositellaan yleensä kofeiinin kulutuksen rajoittamista noin 200 milligrammaan päivässä, koska liiallinen kofeiinin saanti voi vaikuttaa sikiön kehitykseen.

 • Lapset ja nuoret: Lasten ja nuorten kofeiininsietokyky voi vaihdella, ja monet suosittelevat, että he rajoittaisivat kofeiinin saantiaan. Useat terveysviranomaiset, kuten Amerikan lastenlääkäriyhdistys (American Academy of Pediatrics), suosittelevat, että lapset ja nuoret välttäisivät kofeiinia niin paljon kuin mahdollista.

On tärkeää muistaa, että kofeiinia löytyy monista eri lähteistä, ei pelkästään kahvista. Se sisältyy myös teehen, virvoitusjuomiin, energiajuomiin, suklaaseen ja tietyiin lääkkeisiin. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota kofeiinin kokonaiskulutukseen kaikista näistä lähteistä.


Yksilölliset reaktiot kofeiiniin voivat vaihdella, joten on tärkeää kuunnella omaa kehoa ja välttää kofeiinin nauttimista, jos se aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia, kuten unettomuutta, hermostuneisuutta tai ruoansulatusvaivoja. Jos sinulla on terveyteen liittyviä huolia kofeiinin käytön suhteen, keskustele lääkärisi kanssa.Kofeiinin käytön lopettaminen voi olla hyödyllistä monille ihmisille eri syistä. Tässä on joitakin yleisiä syitä, miksi joku saattaisi harkita kofeiinin käytön lopettamista:

 1. Vieroitusoireiden välttäminen: Kofeiiniriippuvuus voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, ärtyneisyyttä, väsymystä ja pahoinvointia, kun et saa säännöllisesti kofeiinia. Lopettamalla kofeiinin käytön voit välttää näitä epämiellyttäviä oireita. Kofeiiniyliherkillä pienikin määrä kofeiinia voi aiheuttaa ahdistuksen ja jopa paniikkihäiriön tyyppisiä tuntemuksia.

 2. Parempi uni: Kofeiini voi vaikuttaa unen laatuun ja aiheuttaa unettomuutta. Lopettamalla kofeiinin käytön voit parantaa unen laatua ja nukahtamista.

 3. Ahdistuksen ja hermostuneisuuden vähentäminen: Kofeiini voi lisätä ahdistusta ja hermostuneisuutta joillakin ihmisillä. Sen välttäminen voi auttaa parantamaan mielentilaa ja vähentämään stressiä.

 4. Vähentynyt sydämentykytys ja verenpaine: Kofeiini voi aiheuttaa sydämentykytystä ja kohottaa verenpainetta joillakin ihmisillä. Lopettamalla sen käytön voit vähentää näitä riskejä.

 5. Välttäminen lisäaineiden ja sokerin kanssa: Kofeiinipitoiset juomat, kuten monet energiajuomat ja kahvijuomat, voivat sisältää runsaasti sokeria ja muita epäterveellisiä lisäaineita. Lopettamalla kofeiinin käytön voit vähentää näiden aineiden saantia.

 6. Rahansäästö: Kofeiinipitoiset juomat voivat olla kalliita, ja kofeiinin käytön lopettaminen voi auttaa säästämään rahaa.

 7. Yksilölliset terveydelliset syyt: Joillakin ihmisillä voi olla erityisiä terveydellisiä syitä, kuten mahahaava, gastroesofageaalinen refluksitauti (GERD) tai raskaus, jotka edellyttävät kofeiinin välttämistä.

On tärkeää huomata, että kofeiinin vaikutukset vaihtelevat yksilöittäin, ja kohtuullinen kofeiinin käyttö voi olla turvallista ja jopa terveellistä useimmille ihmisille. Lisäksi on tärkeää muistaa, että kofeiinin lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, joten ainakin kovaan pääkipuun kannattaa varautua, mikä helpottaa parissa viikossa.


Kofeiiniyliherkkyys on tila, jossa henkilö reagoi kofeiiniin herkemmin ja voimakkaammin kuin keskimääräinen henkilö.

Kofeiini on keskeinen hermostoa stimuloiva aine, jota esiintyy luonnollisesti kahvissa, teessä, suklaassa ja muissa elintarvikkeissa. Se toimii stimuloimalla keskushermostoa ja saa monet ihmiset tuntemaan olonsa virkeämmäksi ja hereillä. Kofeiiniyliherkkyys voi ilmetä eri tavoin, ja oireet voivat vaihdella yksilöittäin. Yleisimpiä oireita kofeiiniyliherkkyydestä ovat:

 1. Hermostuneisuus ja ahdistuneisuus

 2. Sydämentykytys ja sydämentykytykset

 3. Unettomuus tai unihäiriöt

 4. Ruuansulatusongelmat

 5. Päänsärky

 6. Hikoilu

 7. Vapina ja hermostuneisuus

Kofeiiniyliherkkyys voi johtua perinnöllisistä tekijöistä, aineenvaihdunnasta ja yksilöllisestä herkkyydestä kofeiinille. Joillakin ihmisillä on alhainen kofeiininsietokyky, ja he reagoivat pieniin määriin kofeiinia voimakkaasti. Tämä tarkoittaa, että heidän tulisi välttää kofeiinipitoisia tuotteita tai kuluttaa niitä hyvin kohtuudella.


Jos epäilet olevasi kofeiiniyliherkkä, on hyvä vähentää kofeiinin saantia ja seurata, miten se vaikuttaa oireisiisi. Tarvittaessa voit hakea neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta, joka voi auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan kofeiiniyliherkkyyteen liittyviä ongelmia.


Kahvinjuonnin lopettaminen voi olla haastavaa, koska kahvi sisältää kofeiinia, joka voi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden ja vieroitusoireita, kun yrität lopettaa. Tässä on vaiheita ja vinkkejä auttamaan sinua lopettamaan kahvinjuonnin:

 1. Päätä lopetusajankohta: Valitse päivä, jolloin aiot lopettaa kahvinjuonnin. Suunnittele tämä päivä etukäteen ja varmista, että se sopii aikatauluusi niin, että voit minimoida stressin ja muita häiriötekijöitä.

 2. Vähennä kofeiinimäärää vähitellen: Voit helpottaa vieroitusoireita vähentämällä kofeiinin saantia asteittain. Korvaa osa päivän kahvikupillisista kofeiinittomalla kahvilla tai yrttiteellä.

 3. Juo paljon vettä: Pidä itsesi nesteytettynä juomalla runsaasti vettä. Tämä auttaa vähentämään päänsärkyä ja muita vieroitusoireita.

 4. Vältä kofeiinipitoisia juomia ja elintarvikkeita: Tarkista tuoteselosteet ja vältä muita kofeiinilähteitä, kuten energiajuomia, kolajuomia, suklaata ja kofeiinipitoisia lääkkeitä.

 5. Syö terveellisesti ja liiku: Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta voivat auttaa sinua tuntemaan olon paremmaksi ja vähentämään vieroitusoireita.

 6. Käsittele vieroitusoireita: Vieroitusoireisiin, kuten päänsärkyyn ja ärtyneisyyteen, voi auttaa esimerkiksi pään hierominen, syvä hengittäminen ja rentoutusharjoitukset.

 7. Etsi tukea: Puhu perheenjäsenille, ystäville tai kollegoille lopettamispäätöksestäsi, jotta he voivat tukea sinua. Voit myös harkita ammattilaisen apua, kuten kofeiiniriippuvuuden hoitoa tarjoavan terapeutin konsultaatiota.

 8. Ole kärsivällinen: Kahvinjuonnin lopettaminen voi olla vaikeaa, ja saatat kohdata vieroitusoireita. Muista, että oireet yleensä helpottavat ajan myötä.

Muista, että kahvinjuonnin lopettaminen voi olla yksilöllinen prosessi, ja se saattaa vaatia aikaa ja päättäväisyyttä. Jos koet suurta vaikeutta lopettaa kahvinjuonti yksin, harkitse ammattilaisen apua, kuten lääkärin tai terapeutin neuvoja, jotka voivat tarjota lisätukea ja ohjausta.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page