top of page

Miten toteuttaa pätkäpaasto fiksusti?

Pätkäpaasto (intermittent fasting) on ruokavalio- ja syömistapa, jossa vuorottelet paaston ja syömisen aikavälejä. Tämä syömismalli on saanut huomiota ja suosiota terveyden ja painonhallinnan kontekstissa. Pätkäpaasto voi vaikuttaa kehoon monin eri tavoin, ja sen vaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti. Tässä on tavallisia vaikutuksia:

 1. Painonhallinta: Pätkäpaasto voi auttaa monia ihmisiä hallitsemaan painoaan. Rajoitetun syömisen aikavälin vuoksi ihmisillä voi olla vähemmän aikaa syödä suurempia määriä kaloreita.

 2. Insuliinitasojen hallinta: Pätkäpaasto voi parantaa insuliiniherkkyyttä ja auttaa säätämään verensokeritasoja. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä diabeetikoille.

 3. Rasvanpoltto: Pätkäpaasto voi kannustaa kehoa polttamaan rasvaa energianlähteenä, kun seuraa paasto- ja syömisaikoja. Tämä voi auttaa laihtumaan ja vähentämään kehon rasvaprosenttia.

 4. Solujen korjaus: Paaston aikana solut voivat käynnistää korjausprosesseja ja auttaa vähentämään tulehdusta kehossa.

 5. Parannettu kognitiivinen suorituskyky: Jotkut ihmiset ilmoittavat paremmasta keskittymisestä ja aivojen toiminnasta pätkäpaaston aikana.

 6. Parantunut sydänterveys: Pätkäpaasto voi auttaa alentamaan riskiä sydän- ja verisuonitauteihin liittyviin tekijöihin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan kolesterolitasoon.

On tärkeää huomata, että pätkäpaasto ei sovi kaikille, ja sen vaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti.

Raskaana oleville naisille, imettäville äideille, lapsille ja tietyille sairaustilanteissa oleville ihmisille pätkäpaasto saattaa olla epäsopiva. Ennen kuin aloitat pätkäpaaston, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa, erityisesti jos sinulla on perussairauksia, kuten diabetes tai syömishäiriöhistoria.


On myös tärkeää harjoittaa pätkäpaasto turvallisesti ja suunnitellusti. Sinun tulee varmistaa, että saat riittävästi ravintoaineita päivän aikana ja että et nälvi itseäsi liikaa paastojaksojen aikana. Pätkäpaasto voi olla tehokas osa terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa, mutta sen tulisi perustua yksilöllisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.
Pätkäpaaston toteuttaminen voi vaihdella eri tapojen mukaan, ja voit valita sen, joka parhaiten sopii elämäntapaasi ja tavoitteisiisi. Tässä on joitakin yleisiä pätkäpaasto-kaavoja, joista voit valita:

 1. 16/8-malli: Tässä mallissa paastoat 16 tuntia päivässä ja rajoitat syömisen 8 tuntiin. Esimerkiksi voit syödä klo 12:00 ja lopettaa syömisen klo 20:00. Sen jälkeen pidät paastopäivän aikavälillä. Voit säätää aikaväliä tarpeidesi ja elämäntapasi mukaan.

 2. 5:2-malli: Tässä mallissa syöt normaalisti viitenä päivänä viikossa ja rajoitat kalorien saantia noin 500-600 kaloriin kahtena päivänä viikossa. Nämä paastopäivät eivät saa olla peräkkäisinä päivinä.

 3. Syö-pysäköi-syö-malli: Tämä malli sisältää kokonaisia paastopäiviä, joissa et syö lainkaan. Tyypillinen malli voisi olla, että paastoat yhden tai kaksi kertaa viikossa ja syöt normaalisti muina päivinä.

 4. 24 tunnin paasto: Tässä mallissa paastoat kokonaisen päivän, esimerkiksi maanantaisin tai perjantaisin. Voit syödä esimerkiksi illalla ja sitten vasta seuraavana päivänä illalla.


Kun toteutat pätkäpaastoa, muista seuraavat ohjeet:

 • Pidä riittävän pitkät syömisen aikaikkunat: Jos noudatat 16/8-mallia, varmista, että saat riittävästi kaloreita ja ravintoaineita kahdeksan tunnin aikana. Älä jätä tärkeitä aterioita väliin.

 • Valitse terveellisiä ruokia: Syö ravintorikasta ja monipuolista ruokaa pätkäpaaston aikana. Vältä runsaasti prosessoituja ruokia ja sokeripitoisia välipaloja.

 • Pidä itsesi nesteytettynä: Muista juoda riittävästi vettä päivän aikana, varsinkin paastopäivinä.

 • Kuuntele kehoasi: Jos tunnet, että pätkäpaasto ei sovi sinulle tai tunnet olosi heikoksi tai huonoksi sen aikana, harkitse sen lopettamista tai muokkaamista.

 • Keskustele ammattilaisen kanssa: Jos sinulla on terveysongelmia tai olet epävarma pätkäpaaston soveltuvuudesta, keskustele lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen aloittamista. Voit myös ottaa meihin yhteyttä ennen paastoruokavalion aloittamista: asiakaspalvelu@fitverstas.com.

Pätkäpaasto ei sovi kaikille, ja sen vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. On tärkeää kuunnella kehoasi ja valita syömismalli, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. Jos aloitat pätkäpaaston, ole kärsivällinen, ja anna kehollesi aikaa sopeutua uuteen rutiiniin. Seurataksesi pätkäpaaston vaikutuksia omaan kehoosi voit pitää päiväkirjaa ja tarkkailla muutoksia terveydessä ja hyvinvoinnissa.Pätkäpaasto voi olla tehokas ja turvallinen syömismalli monille ihmisille, mutta se voi olla haitallinen tietyille henkilöille ja tiettyissä tilanteissa. On tärkeää olla tietoinen riskeistä ja harkita huolellisesti, ennen kuin ryhdyt pätkäpaaston noudattajaksi. Alla on muutamia tilanteita, joissa pätkäpaasto voi olla vaarallinen tai epäsopiva:

 1. Raskaana olevat naiset ja imettävät äidit: Raskaana olevien naisten ja imettävien äitien tulisi välttää pätkäpaastoa, sillä heidän tarpeensa ravintoaineille ja energialle ovat erityisen korkeita näissä vaiheissa.

 2. Lapset ja nuoret: Kasvavien lasten ja nuorten tulisi saada riittävästi ravintoaineita ja energiaa päivittäin. Pätkäpaasto voi vaikuttaa haitallisesti kasvuun ja kehitykseen.

 3. Sairaudet ja terveysongelmat: Pätkäpaasto voi olla riskialtista, jos sinulla on aikaisempia tai nykyisiä terveysongelmia, kuten diabetes, syömishäiriöitä, kilpirauhasongelmia tai muita kroonisia sairauksia. On tärkeää keskustella lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat pätkäpaaston, jos sinulla on terveysongelmia.

 4. Aiemmat tai nykyiset syömishäiriöt: Pätkäpaasto voi laukaista tai pahentaa syömishäiriöitä, kuten anoreksiaa tai bulimiaa. Jos sinulla on historia syömishäiriöstä, älä aloita pätkäpaastoa ilman ammattilaisen ohjausta.

 5. Liian tiukka paasto: Liian pitkät paastojaksot tai liian tiukat rajoitukset voivat johtaa aliravitsemukseen, heikentyneeseen immuniteettiin, väsymykseen ja muita terveyshaittoihin.

 6. Psykologiset vaikutukset: Pätkäpaasto voi aiheuttaa ahdistusta ja stressiä joillekin ihmisille, ja se saattaa olla haitallinen heidän mielenterveydelleen.

Jos harkitset pätkäpaaston aloittamista, on tärkeää keskustella asiasta lääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa, erityisesti jos sinulla on terveydellisiä huolia tai epävarmuutta siitä, onko tämä ruokavalio sopiva sinulle. On myös suositeltavaa noudattaa pätkäpaastoa järkevästi ja suunnitella ateriavälit ja ruokavalio siten, että saat riittävästi ravintoaineita ja et altista itseäsi riskeille. Pätkäpaasto ei sovi kaikille, ja sen tulisi perustua yksilöllisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page