top of page

Näin aloitat terveellisen ruokavalion!

Terveellisen ruokavalion noudattaminen voi olla vaikeaa monista syistä, ja nämä syyt vaihtelevat yksilöittäin. Joitakin yleisiä syitä siihen, miksi terveellisen ruokavalion noudattaminen voi olla haastavaa:

 1. Ruokakulttuuri ja tottumukset: Ihmiset kasvavat erilaisten ruokakulttuurien ja perinteiden keskellä. Tiettyjen ruokien syöminen voi olla tärkeä osa kulttuuria ja identiteettiä. Terveellisen ruokavalion omaksuminen voi tuntua uhkaavalta näiden tottumusten vuoksi.

 2. Ympäristötekijät: Ympäröivä ympäristö vaikuttaa siihen, mitä ruokaa on helposti saatavilla. On pitkään ajateltu, että epäterveelliset vaihtoehdot ovat halvempia, nopeammin saatavilla ja houkuttelevammin markkinoituja. Kaksi viimeistä voivat hyvin pitää paikkaansa. Mutta ruokatietous on lisääntynyt merkittävästi, ja on mahdollista valmistaa terveellistä ruokaa hyvinkin edullisesti!

 3. Makutottumukset: Jos olet tottunut voimakkaasti maustettuihin ja sokeripitoisiin ruokiin, terveellisten vaihtoehtojen maistuminen saattaa tuntua haastavalta aluksi. Kuitenkin makutottumusten muuttaminen on täysin mahdollista.

 4. Sosiaalinen paine: Ruokailu on usein sosiaalista toimintaa, ja paine noudattaa ryhmän normeja voi tehdä terveellisen ruokavalion noudattamisesta vaikeaa. Esimerkiksi juhlissa voi olla painetta syödä epäterveellisiä herkkuja. Terveellisessä elämäntavassa ei ole kuitenkaan tarkoitus totaalikieltäytyä mistään, mistä ei itse halua, vaan kyse on tasapainosta.

 5. Stressi ja kiire: Kiireinen elämäntapa voi tehdä vaikeaksi suunnitella ja valmistaa terveellisiä aterioita. Monet saattavat turvautua pikaruokaan tai valmiisiin eineksiin ajanpuutteen vuoksi. Mealpreppaamalla eli valmistelemalla viikon ruokia etukäteen, mullistat ajankäyttösi keittiössä.

 6. Ruoan mielihalu ja emotionaalinen syöminen: Monille ruoka liittyy mielihaluihin ja tunnepohjaiseen syömiseen. Stressi, tylsyys ja muut tunteet voivat saada ihmiset syömään epäterveellisesti. Mikäli tunnistat vakavan tunnesyömisen piirteitä, niiden purkaminen tarvitsee useimmiten ravitsemusterapeutin ja/tai psykologin apua.

 7. Rajoittavat ruokavaliot: Joidenkin ruokavaliorajoitusten noudattaminen, kuten allergiat tai eettiset syyt (kuten kasvissyönti tai vegaanius), voi rajoittaa ruoka-aineiden valintaa ja tehdä terveellisen ruokavalion suunnittelusta haastavaa. Myös niin kutsutulla erityisruokavaliollakin onnistuminen on mahdollista. Ihastele Fitverstaan verkkokaupan ravintopakettien ja ruokavalioiden laajaa valikoimaa

 8. Ruoka-aineiden saatavuus: Terveydelle hyödylliset ruoka-aineet eivät välttämättä ole saatavilla kaikkialla, erityisesti syrjäisillä alueilla tai maissa, joissa tuoreiden tuotteiden saatavuus on rajoitetumpaa. Kuitenkin Suomessa on tämän suhteen loistava tilanne, eikä näitä rajoituksia tarvitse meillä päin pohtia.

 9. Ruokamarkkinointi: Epäterveelliset ruoat ovat usein voimakkaasti markkinoituja ja houkuttelevasti pakattuja, mikä voi tehdä terveellisten vaihtoehtojen valitsemisesta vaikeaa. Tässä tarvitaan itsekuria ja isoimman muutoksen tulee tapahtua korvien välissä, jotta et enää tietyssä pisteessä tunne vastustamattomia mielihaluja.

Vaikka terveellisen ruokavalion noudattaminen voi olla haastavaa, se ei ole mahdotonta. Ota pieniä askeleita kohti terveellisempiä ruokailutottumuksia ja tee muutoksia vähitellen. Suunnitellut ruokaostokset, terveellisten reseptien löytäminen ja tietoinen syöminen voivat auttaa edistämään terveyttä ja hyvinvointia.Selaa Fitverstaan herkullisia reseptipaketteja

Terveellisen ruokavalion aloittaminen on tärkeä askel kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia. Seuraavassa on vinkkejä, miten voit aloittaa terveellisen ruokavalion:


 1. Suosi monipuolista ruokaa: Syö erilaisia elintarvikkeita eri ryhmistä, kuten hedelmiä, vihanneksia, proteiinia, viljatuotteita ja maitotuotteita. Monipuolinen ruokavalio varmistaa, että saat tarvittavat ravintoaineet.

 2. Kasvikset ovat avain: Lisää kasvisten määrää aterioillasi. Vihannekset ja hedelmät tarjoavat runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.

 3. Valitse täysjyväviljatuotteita: Täysjyväviljatuotteet, kuten täysjyväleipä, kaura, riisi ja pastat, ovat ravitsemuksellisesti parempia kuin valkoiset viljatuotteet.

 4. Rajoita sokerin ja tyydyttyneen rasvan saantia: Vältä liiallista sokerin ja tyydyttyneen rasvan saantia, joka voi lisätä terveysriskejä. Valitse sen sijaan hyviä rasvoja, kuten oliiviöljyä ja pähkinöitä.

 5. Syö kohtuullisesti: Kiinnitä huomiota annoskokoihin ja älä ylensy. Kohtuullisuus on tärkeää terveellisen ruokavalion ylläpitämisessä.

 6. Juo tarpeeksi vettä: Vesi on elintärkeää terveydelle. Juo riittävästi vettä päivittäin ja vältä liiallista sokerijuomien ja alkoholin käyttöä.

 7. Vältä pikaruokaa ja hyvin pitkälle ultraprosessoituja ruokia: Nämä ruoat sisältävät usein runsaasti lisättyjä sokeria, suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja. Pyri valmistamaan ruokasi itse niin paljon kuin mahdollista.

 8. Syö säännöllisesti: Aterioiden välistä napostelu voi lisätä epäterveellisten välipalojen kulutusta. Suunnittele ateriasi etukäteen ja pidä terveellisiä välipaloja saatavilla tarvittaessa.

 9. Kuuntele kehoasi: Opettele tunnistamaan nälkä- ja kylläisyysmerkit. Syö, kun tunnet nälkää, ja lopeta syöminen, kun olet kylläinen.

 10. Ole kärsivällinen: Terveellisen ruokavalion muuttaminen voi vaatia aikaa ja vaivaa. Älä odota nopeita tuloksia, vaan pidä kiinni terveellisistä valinnoista pitkällä aikavälillä.

Terveellisen ruokavalion aloittaminen on ensimmäinen askel kohti terveyttä, mutta se vaatii jatkuvaa sitoutumista ja tietoisia valintoja. Jos olet epävarma siitä, miten aloittaa tai tarvitset yksilöllistä ohjausta, kannattaa harkita ammattilaisen, kuten ravintovalmentajan tai osaavan personal trainerin apua.


Tutustu henkilökohtaiseen valmennukseen

Tutustu henkilökohtaiseen valmennukseen, missä saat yhden sijaan kaksi valmentajaa

Verkkokaupan ohjelmat ja ruokavaliotGrillattu kanafilee quinoasalaatin kera:

Ainesosat:

 1. Grillattu kanafilee: Tarjoaa korkealaatuista proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Voit maustaa sen esimerkiksi sitruunapippurilla, valkosipulilla ja oliiviöljyllä.

 2. Quinoasalaatti: Quinoa on täysjyväinen ja runsas proteiinin lähde, joka sisältää myös kuitua ja monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Quinoasalaatti voi sisältää höyrytettyjä vihanneksia (kuten parsakaalia, porkkanaa ja parsaa) sekä yrttejä, kuten persiljaa ja minttua.

 3. Tomaattikastike: Itsetehty tomaattikastike on terveellinen vaihtoehto, joka lisää makua. Voit tehdä sen tomaateista, sipulista, valkosipulista ja mausteista.

 4. Lisäksi voit tarjoilla aterian kanssa tuoretta salaattia tai höyrytettyjä vihanneksia.Valmistus:

 1. Grillaa kanafileet haluamallasi tavalla ja mausta ne suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla. Fileet voit myös valmistaa uunissa.

 2. Keitä quinoa pakkauksen ohjeiden mukaan ja lisää siihen höyrytetyt vihannekset ja yrtit.

 3. Valmista tomaattikastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään ja kiehauttamalla sekoitus kattilassa.

 4. Tarjoile grillattu kanafilee quinoasalaatin ja tuoreen salaatin tai höyrytettyjen vihannesten kanssa. Voit lisätä tomaattikastiketta päälle.

Tämä ateria on terveellinen, koska se tarjoaa runsaasti proteiinia, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Se sisältää myös monipuolisen valikoiman makua ja tekstuuria. Voit mukauttaa ateriaa lisäämällä muita suosikki vihanneksiasi ja mausteitasi, ja se sopii hyvin monille eri ruokavalioille.


Proteiinipitoinen välipala voi auttaa ylläpitämään kylläisyyttä ja tukemaan lihasten kasvua ja korjausta. Tässä on yksinkertainen esimerkki proteiinipitoisesta välipalasta:Kreikkalainen jogurtti marjoilla ja pähkinöillä:

Ainesosat:

 1. 2dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia (tai kasvipohjaista vaihtoehtoa, kuten kaurajogurttia)

 2. 1dl marjoja (kuten mustikoita, mansikoita tai vadelmia)

 3. 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia (valinnainen)

 4. 1rkl maapähkinävoita (valinnainen)

 5. 1 rkl murskattuja pähkinöitä (kuten manteleita, saksanpähkinöitä tai cashew-pähkinöitä)

Valmistus:

 1. Lusikoi kreikkalaista jogurttia kulhoon.

 2. Lisää marjat päälle.

 3. Voit makeuttaa seoksen hunajalla tai vaahterasiirapilla, jos haluat.

 4. Ripottele murskattuja pähkinöitä päälle lisäämään proteiinia ja terveellisiä rasvoja.

Tämä proteiinipitoinen välipala tarjoaa runsaasti proteiinia kreikkalaisen jogurtin ja pähkinöiden kautta. Marjat lisäävät kuitua ja antioksidantteja, kun taas hunaja antaa makeutta. Voit mukauttaa tätä välipalaa lisäämällä muita suosikkimarjojasi tai vaihtelemalla pähkinöitä maun mukaan. Se on nopea ja helppo valmistaa ja sopii hyvin välipalaksi ennen tai jälkeen harjoituksen.


Tutustu henkilökohtaiseen valmennukseen

Tutustu henkilökohtaiseen valmennukseen, missä saat yhden sijaan kaksi valmentajaa

Verkkokaupan ohjelmat ja ruokavaliot

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page