top of page

Oletko väsynyt? 12 vinkkiä energiatasojen nostamiseen

Ruokavalion vaikutus väsymykseen ja energiatasoon on merkittävä. Ruokailutottumuksilla on suora vaikutus siihen, kuinka energinen ja virkeä tunnet olosi päivän aikana. Tässä muutamia tapoja, joilla ruokavalio voi vaikuttaa väsymykseen:

 1. Verensokerin hallinta: Ruoat, jotka aiheuttavat nopeita verensokerin nousuja ja laskuja, voivat tehdä sinusta väsyneen tuntuisen. Vältä sokeripitoisia ruokia ja nopeita hiilihydraatteja, kuten makeisia ja valkoista leipää. Sen sijaan suosi täysjyväviljoja, vihanneksia ja hedelmiä, jotka antavat tasaisemman verensokerin tason ja pitävät energian parempana.

 2. Riittävä nesteytys: Nestehukka voi aiheuttaa väsymystä. Muista juoda riittävästi vettä päivän aikana.

 3. Sopiva ateriaväli: Säännölliset ateriavälit auttavat pitämään energiatasosi tasaisina. Syö pieniä aterioita ja välipaloja pitkin päivää, jotta verensokeritasosi pysyvät tasapainossa.

 4. Proteiini: Proteiinipitoinen ruoka auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta ja tasaisia energiatasoja. Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi kana, kala, pavut, pähkinät ja maitotuotteet.

 5. Vältä raskaita aterioita: Raskaat ja runsaat ateriat voivat aiheuttaa väsymystä, koska ne vaativat enemmän energiaa sulattamiseen. Illallisen tulisi olla kevyempi kuin päivällinen.

 6. Kofeiini: Kofeiini voi hetkellisesti lisätä valppautta ja vireyttä, mutta suuren määrän kofeiinin nauttiminen voi myös johtaa unettomuuteen ja lisätä väsymystä pitkällä aikavälillä. Kofeiinin nauttimista kannattaa hallita ja välttää suuria määriä erityisesti myöhään iltapäivällä ja illalla.

 7. Vältä alkoholia: Alkoholi voi heikentää unen laatua ja aiheuttaa aamuväsymystä.

 8. Ravitsemuksen monipuolisuus: Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio tarjoaa tarvittavia ravintoaineita ja auttaa pitämään energiatasot tasapainossa.

Ruokavalio vaikuttaa yksilöllisesti jokaiseen ihmiseen, joten on tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja tarkkailla, mitkä ruoat vaikuttavat energiatasoihisi. Jos koet jatkuvaa väsymystä ja olet epävarma ruokavaliosi vaikutuksista, voit harkita ammattilaisen, kuten osaavan personal trainerin tai ravitsemusterapeutin konsultaatiota.
Energian lisääminen ja energiatasojen nostaminen voi tapahtua useilla eri tavoilla. Tässä 12 vinkkiä, jotka voivat auttaa sinua tuntea olosi virkeämmäksi:

 1. Riittävä uni: Terveellinen unirytmi ja riittävä uni ovat tärkeitä energiatasojen ylläpitämiseksi. Pyri nukkumaan 7-9 tuntia yössä ja yritä pitää säännölliset nukkumaanmenoaika ja heräämisaika.

 2. Riittävä nesteytys: Veden juominen pitää kehosi hyvin toimivana. Juo riittävästi vettä päivän aikana, sillä nestehukka voi aiheuttaa väsymystä.

 3. Säännölliset ateriat: Syö säännöllisesti ja pidä kiinni ateriaväleistä. Tällä tavoin voit pitää verensokerin tason tasaisena, mikä auttaa ylläpitämään energiaa.

 4. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio: Syö tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljatuotteita, proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Näin varmistat, että saat tarvittavat ravintoaineet energiatasojen ylläpitämiseksi.

 5. Proteiini: Proteiini auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta ja voi auttaa välttämään verensokerin nopeita vaihteluja. Lisää proteiinipitoisia ruokia, kuten kanaa, kalaa, papuja ja pähkinöitä ruokavalioosi.

 6. Kofeiini: Kofeiini voi hetkellisesti lisätä valppautta ja energiaa. Kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia tai teetä, voi käyttää kohtuudella, mutta vältä liiallista kulutusta, erityisesti myöhään iltapäivällä ja illalla, jotta se ei häiritse unta.

 7. Liikunta: Fyysinen aktiivisuus voi auttaa nostamaan energiatasoja. Säännöllinen liikunta voi parantaa verenkiertoa, lisätä hapenkuljetusta ja parantaa yleistä energiatasoa. Liikunnan lisäämisen tuoma energia on lähes poikkeuksetta ensimmäinen asia, minkä asiakkaamme huomaavat!

 8. Stressinhallinta: Opettele stressinhallintatekniikoita, kuten meditaatio, jooga tai syvähengitys. Stressi voi kuluttaa energiaa, ja sen hallinta voi auttaa ylläpitämään energiatasoja.

 9. Virkistävä tauko: Jos tunnet olosi väsyneeksi päivän aikana, ota lyhyt tauko, liiku tai tee hengitysharjoituksia.

 10. Sosiaalinen tuki: Vietä aikaa ystäviesi ja perheesi kanssa. Sosiaaliset suhteet voivat antaa energiaa ja tukea.

 11. Hyvä mielentila: Positiivinen ajattelutapa ja kiitollisuus voivat auttaa nostamaan mielialaa ja energiaa.

 12. Harrastukset ja intohimot: Tee asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja intohimoa. Harrastukset voivat antaa sinulle lisää energiaa ja motivaatiota.

Jokainen ihminen on yksilöllinen, joten on tärkeää kokeilla erilaisia tapoja ja selvittää, mikä toimii parhaiten omalle energiatasollesi. Jos huomaat, että energiatasosi ovat jatkuvasti matalat ja se vaikuttaa elämänlaatuusi, saatat tarvita ammattilaisen, kuten lääkärin tai psykologin apua selvittääksesi syyt ja saadaksesi lisäohjeita.


Väsymys on yleinen oire, mutta jos se on jatkuvaa, vakavaa tai liittyy muihin oireisiin, saattaa olla tarpeen hakeutua lääkärin hoitoon.

Seuraavat tilanteet voivat viitata siihen, että väsymyksesi vaatii lääkärin arviointia:

 1. Pitkäkestoinen väsymys: Jos väsymyksesi kestää useita viikkoja eikä parane huolimatta lepoyrityksistä, se voi olla merkki jostain vakavammasta.

 2. Äkillinen ja voimakas väsymys: Jos koet äkillistä ja voimakasta väsymystä, joka ei johdu selkeästä syystä, kuten unenpuutteesta tai stressistä, se voi olla huolestuttava oire.

 3. Epänormaali unentarve: Jos nukut riittävästi, mutta tunnet tarvetta nukkua liian paljon ja heräät silti väsyneenä, tämä voi olla syy hakeutua lääkäriin.

 4. Väsymykseen liittyvät oireet: Jos väsymyksen lisäksi ilmenee muita oireita, kuten laihtuminen, kuume, lihas- ja nivelkipu, huimaus, epäsäännöllinen sydämen syke, hengenahdistus tai äkillinen muutos virtsaamisessa, hakeudu lääkäriin.

 5. Masennus- ja ahdistusoireet: Väsymys voi olla masennuksen tai ahdistuksen oire. Jos koet masennus- tai ahdistusoireita, kuten surullisuutta, toivottomuutta, ahdistusta tai univaikeuksia, hakeudu lääkärin tai psykologin arvioitavaksi.

 6. Krooniset sairaudet: Jos sinulla on jo diagnosoitu krooninen sairaus, kuten diabetes, kilpirauhasen sairaus, uniapnea tai muu sairaus, väsymyksen paheneminen voi vaatia lääkärin hoitoa tai hoitosuunnitelman päivittämistä.

 7. Lääkkeiden sivuvaikutukset: Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä sivuvaikutuksena. Jos epäilet, että lääkkeesi aiheuttaa väsymystä, keskustele lääkärisi kanssa mahdollisista vaihtoehdoista.

 8. Ikääntyminen: Ikääntymiseen liittyy luonnollisia muutoksia, kuten hormonaaliset muutokset, jotka voivat aiheuttaa väsymystä. Kuitenkin voimakas ja selittämätön väsymys ei ole normaali osa ikääntymisprosessia.

Jos koet mitä tahansa näistä tilanteista tai olet huolissasi väsymyksesi syistä, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri voi auttaa selvittämään väsymyksen syyn ja laatimaan asianmukaisen hoitosuunnitelman tarvittaessa. Älä epäröi hakeutua ammattilaisen apuun, sillä vakava väsymys voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta, joka vaatii hoitoa.


Väitämme, että elintavoilla saadaan iso muutos useimmissa tapauksissa.

Tutustu siis valikoimaamme ja me autamme sinut alkuun ja koko elämäntapamuutoksen läpi. Jos olet väsynyt, ja tiedät liikkuvasi liian vähän ja syöväsi niukasti, liikaa tai epäterveellisesti, laita meille rohkeasti viestiä! asiakaspalvelu@fitverstas.com.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page