top of page

Onko venyttelystä mitään hyötyä? (sisältää harjoituksen)

Venyttely ja kehonhuolto ovat liittyviä, mutta hieman erilaisia käsitteitä. Kumpikin pyrkii ylläpitämään ja parantamaan kehon liikkuvuutta ja joustavuutta, mutta niillä voi olla erilaiset tavoitteet ja menetelmät.


Venyttely:

Venyttely tarkoittaa pääasiassa lihasten ja nivelten venyttämistä ja liikkuvuuden parantamista. Venyttelyharjoitukset pyrkivät yleensä lisäämään lihasten joustavuutta ja rentouttamaan lihaksia. Venyttely tehdään usein pitämällä lihasta tai niveltä venytysasennossa tietyn ajan. Venyttelyä suositellaan usein ennen ja jälkeen liikuntasuorituksia parantamaan suorituskykyä ja ehkäisemään vammoja.


Kehonhuolto:

Kehonhuolto on laajempi käsite, joka sisältää monia erilaisia harjoituksia ja tekniikoita, joilla ylläpidetään ja parannetaan kehon liikkuvuutta, joustavuutta ja yleistä hyvinvointia. Kehonhuoltoon voi kuulua venyttelyn lisäksi myös liikkuvuusharjoituksia, vahvistavia harjoituksia, hieronta, foam rolling (vaahtomuovirullaus) ja muita tekniikoita, jotka auttavat pitämään kehon kunnossa ja joustavana.


Kehonhuolto voi olla laajempi lähestymistapa, joka pyrkii parantamaan koko kehon hyvinvointia, kun taas venyttely on yksi osa kehonhuoltoa, joka keskittyy erityisesti lihasten venyttämiseen ja joustavuuden lisäämiseen. Kehonhuoltoon sisältyy yleensä myös muita harjoituksia, jotka auttavat ylläpitämään vahvuutta, tasapainoa ja toiminnallisuutta.

Molemmat venyttely ja kehonhuolto voivat olla tärkeitä osia fyysistä hyvinvointia ja voivat auttaa ehkäisemään vammoja, lieventämään kipua ja parantamaan liikkuvuutta. Kumpaakin voi sisällyttää osaksi päivittäistä rutiinia riippuen omista tarpeista ja tavoitteista.Venyttely tarkoittaa siis lihasten ja nivelten tahallista venyttämistä ja liikkuvuuden parantamista. Venyttelyharjoitukset voivat olla osa harjoittelua tai itsenäisiä harjoituksia, ja niitä käytetään yleisesti lihasten rentouttamiseen, liikkuvuuden lisäämiseen, jäykkyyden vähentämiseen ja lihasten joustavuuden parantamiseen. Venyttely voi olla hyödyllistä monissa eri tilanteissa, kuten urheilusuorituksen jälkeen, toimistotyössä istumisen jälkeen tai yksinkertaisesti päivittäisenä rutiinina yleisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Venyttelemällä voit saavuttaa seuraavia hyötyjä:

 1. Lihasten rentoutuminen: Venyttelemällä voit lieventää lihasjännitystä ja rentouttaa lihaksia, mikä voi auttaa vähentämään kipua ja jäykkyyttä.

 2. Lihasten joustavuuden parantaminen: Venyttely voi parantaa lihasten joustavuutta, mikä auttaa liikkeiden laajuudessa ja suorituksessa.

 3. Liikkuvuuden lisääminen: Säännöllinen venyttely voi parantaa nivelten liikkuvuutta ja helpottaa päivittäisiä toimintoja, kuten taivutusta, kyykistymistä ja käsien nostamista.

 4. Vammojen ennaltaehkäisy: Venyttely voi auttaa ehkäisemään vammoja, kuten venähdyksiä ja revähdyksiä, parantamalla lihasten joustavuutta ja liikkuvuutta.

 5. Verenkierron parantaminen: Venyttely voi edistää verenkiertoa lihaksissa ja auttaa lihaksia palautumaan nopeammin liikunnasta.

On tärkeää, että venyttelet oikein ja turvallisesti välttäen liiallista voimaa tai äkillisiä liikkeitä, jotka voivat aiheuttaa vammoja. Venyttelyä suositellaan yleisesti ennen ja jälkeen liikuntasuorituksia, mutta voit myös sisällyttää sen päivittäiseen rutiiniisi parantaaksesi yleistä joustavuutta ja hyvinvointia. Suunnittele venyttelyharjoitus, joka kohdistuu eri lihasryhmiin koko kehossa ja pidä venytykset vähintään 15-30 sekuntia kussakin asennossa. Jos sinulla on erityisiä terveysongelmia tai kysymyksiä venyttelystä, on hyvä keskustella ammattilaisen, kuten fysioterapeutin, kanssa saadaksesi räätälöityjä neuvoja.
Kyllä, venyttelyllä on useita hyötyjä, jos sitä tehdään oikein. Tässä muutamia venyttelyn hyötyjä:

 1. Joustavuuden parantaminen: Venyttely auttaa lisäämään lihasten ja nivelten joustavuutta, mikä voi parantaa liikkuvuutta ja vähentää lihasten jäykkyyttä.

 2. Loukkaantumisten ennaltaehkäisy: Säännöllinen venyttely voi auttaa vähentämään loukkaantumisriskiä, koska se parantaa lihasten ja nivelten liikkuvuutta ja valmistaa kehon paremmin fyysiseen toimintaan.

 3. Stressin lievittäminen: Venyttely voi auttaa rentoutumaan ja vähentämään stressiä, koska se edistää kehon ja mielen rentoutumista.

 4. Parannettu ryhti: Venyttely voi auttaa parantamaan kehon asentoa ja ryhtiä, mikä voi vähentää selkäkipuja ja muita kehon epämukavuuksia.

 5. Verenkierron lisääminen: Venyttely voi auttaa lisäämään verenkiertoa lihaksiin ja nivelten ympärille, mikä edistää paranemista ja lihasten rentoutumista.

On tärkeää huomata, että venyttelyä on tehtävä oikein ja turvallisesti. Ylivenyttäminen tai liian voimakas venyttely voi aiheuttaa vammoja. Aina on hyvä aloittaa kevyestä venyttelystä ja lisätä venytysten voimakkuutta ja kestoa asteittain.


Lisäksi on olemassa erilaisia venyttelytekniikoita, kuten staattinen venyttely, dynaaminen venyttely ja aktiivinen eristäminen, ja erilaiset harjoitukset sopivat eri tilanteisiin ja tavoitteisiin. Jos olet epävarma siitä, miten venyttelyä tulisi tehdä tai haluat saavuttaa tiettyjä tavoitteita (kuten parantaa liikkuvuutta tai vähentää kipua), voit harkita konsultointia fysioterapeutin tai henkilökohtaisen valmentajan kanssa.Hyvä kehonhuoltoharjoitus voi auttaa rentouttamaan lihaksia, parantamaan liikkuvuutta ja ylläpitämään kehon hyvinvointia. Tässä yksi yksinkertainen harjoitus, jota voit kokeilla:


Kehonhuoltoharjoitus: Koko kehon venytys

 1. Aloita seisomalla suorana ja rentoutuneena. Jalat voivat olla hieman erillään toisistaan.

 2. Nosta kätesi ylös pään päälle ja ojenna ne kohti kattoa. Venytä itseäsi ylöspäin niin pitkälle kuin mukavaa on. Tämä venyttää selkää, vatsalihaksia ja käsivarsia.

 3. Laske kätesi hitaasti alas ja kumarru eteenpäin vyötäröstä pitäen selkä suorana. Anna käsiesi roikkua alaspäin kohti lattiaa. Tämä venyttää selkää, takareisiä ja pohkeita.

 4. Nouse hitaasti takaisin ylös ja ojenna selkäsi uudelleen venyttämällä kätesi ylös.

 5. Käännä sitten kehosi oikealle ja venytä vasenta kylkeäsi pitämällä oikean käden yläpuolella ja vasen käsi lonkalla. Palaa keskiasentoon ja toista venytys vasemmalle.

 6. Lopuksi, laske kädet alas ja anna ne roikkua jälleen lattialla. Rentouta itsesi hetken aikaa tässä eteentaivutuksen asennossa.

Tämä yksinkertainen kehonhuoltoharjoitus auttaa avaamaan ja venyttämään kehon eri osia. Muista hengittää syvään ja rauhallisesti harjoituksen aikana ja kuunnella kehoasi. Voit toistaa harjoituksen muutaman kerran tarpeen mukaan, ja se sopii hyvin päivittäiseen kehonhuoltoon. Muista myös, että ennen minkään uuden liikuntaohjelman aloittamista on hyvä kysyä neuvoa lääkäriltä tai fysioterapeutilta, erityisesti jos sinulla on aiempia terveysongelmia tai fyysisiä rajoitteita.
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page