top of page

Tällainen on voimaharjoittelijan ruokavalio

Pluskalorit tarkoittavat sitä, että päivittäinen energiansaantisi ruoasta on suurempi kuin kulutuksesi. Kun syöt enemmän kaloreita kuin kulutat päivittäisessä elämässäsi, kehosi kerää ylimääräisen energian varastoon, yleisesti ottaen rasvaksi. Tätä tilaa kutsutaan positiiviseksi energiataseeksi.


Tämä on hyödyllistä tietyissä tilanteissa, kuten lihaskasvatuksessa, kun pyrit lisäämään lihasmassaa ja voimaa. Keho tarvitsee ylimääräisiä kaloreita, jotta lihakset voivat kasvaa ja palautua tehokkaasti voimaharjoittelun jälkeen. Kuitenkin pluskaloreiden syöminen voi myös johtaa painonnousuun, joka koostuu enimmäkseen rasvasta, jos et ole tietoinen ja hallitse kaloreiden saantia. Tämä voi olla haitallista, jos tavoitteenasi on painonhallinta tai painonpudotus.On tärkeää seurata ja hallita ruokavaliota tarkkaan ja pitää mielessä omat tavoitteesi. Jos tavoitteenasi on lisätä lihasmassaa, voit pyrkiä syömään tietyn määrän pluskaloreita, mutta jos haluat painonhallintaa tai laihduttamista, sinun on oltava kalorivajeella syömällä vähemmän kaloreita kuin kulutat. On hyödyllistä konsultoida osaavaa personal traineria, joka voi auttaa sinua laatimaan ruokavaliosuunnitelman, joka vastaa tavoitteitasi.Voimaharjoittelijan ruokavalio on suunniteltu tukemaan lihasmassan kasvua, voimantuottoa ja harjoittelusta palautumista. Se sisältää riittävästi kaloreita ja ravintoaineita sekä korostaa proteiinin saantia. Tässä on yleinen katsaus voimaharjoittelijan ruokavalioon:
 1. Proteiini: Proteiini on keskeinen ravintoaine lihasmassan kasvulle ja korjaamiselle. Voimaharjoittelijan tulisi pyrkiä saamaan päivittäin riittävästi proteiinia. Hyviä proteiinin lähteitä ovat kananrinta, kala, naudanliha, kananmunat, maitotuotteet, palkokasvit ja heraproteiinilisät.

 2. Hiilihydraatit: Hiilihydraatit tarjoavat energian voimaharjoitteluun ja auttavat ylläpitämään glykogeenivarastoja lihaksissa. Tärkeässä asemassa ovat täysjyväviljatuotteet, riisi, pastat, perunat ja hedelmät.

 3. Rasvat: Terveelliset rasvat ovat tärkeitä hormonitasapainon ja yleisen terveyden kannalta. Ne voivat myös auttaa lihaksia suorittamaan paremmin. Hyviä rasvanlähteitä ovat avokado, pähkinät, siemenet ja oliiviöljy.

 4. Vihannekset ja hedelmät: Ne ovat tärkeitä tarjoten vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Ne myös tukevat yleistä terveyttä ja auttavat kehoa palautumaan harjoituksista.

 5. Lisäravinteet: Monet voimaharjoittelijat käyttävät lisäravinteita täydentämään ruokavaliotaan. Tämä voi sisältää proteiinilisät, kreatiinin, BCAA (haaraketjuiset aminohapot) ja muita ravintolisiä. Ennen lisäravinteiden käyttöä on kuitenkin hyvä neuvotella ammattilaisen kanssa.

 6. Ruokarytmi: Tasaiset ateriavälit voivat auttaa ylläpitämään energiatasoa ja tukea lihaskasvua. Monet voimaharjoittelijat noudattavat 4–6 aterian päivittäistä rytmitystä.

 7. Nesteytys: Riittävä nesteytys on tärkeää suorituskyvylle ja palautumiselle. Veden lisäksi voit tarvita urheilujuomia pitkien ja voimakastahtisten harjoitusten aikana.

 8. Ruokailun ajankohta: Syö hiilihydraatteja ja proteiinia ennen ja jälkeen harjoituksen parantaaksesi suorituskykyä ja palautumista.

 9. Kaloreiden laskeminen: Joillekin voimaharjoittelijoille voi olla tärkeää seurata kaloreita ja makroravinteita saavuttaakseen tiettyjä tavoitteita, kuten lihaskasvua.

Kaikkien ruokavaliosuunnitelmien tulisi olla yksilöllisiä ja sopeutettuja omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin. On hyödyllistä neuvotella ravitsemusterapeutin, valmentajan tai personal trainerin kanssa, joka voi auttaa laatimaan räätälöidyn ruokavaliosuunnitelman voimaharjoittelijan tarpeisiin. Lisäksi on tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota ja välttää liiallista roskaruuan ja sokerin kulutusta.
Proteiinirikas voimaharjoittelijan smoothie:

Ainesosat:

 • 1 banaani

 • 1dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia tai maitorahkaa (tai kasvipohjaista vaihtoehtoa, kuten kaurajogurttia)

 • 1 rkl maapähkinävoita tai mantelivoita

 • 1dl kaurahiutaleita

 • 1 rkl chiansiemeniä tai pellavansiemeniä

 • 1 rkl hunajaa (valinnainen, makeuden mukaan)

 • 1dl marjoja (kuten mustikoita tai mansikoita)

 • 1dl maitoa (tai kasvipohjaista maitoa)

 • Jääpaloja (tarvittaessa)

Valmistus:

 1. Lisää kaikki ainesosat tehosekoittimeen.

 2. Sekoita, kunnes saat tasaisen koostumuksen.

 3. Tarjoile heti ja nauti.

Tämä voimaharjoittelijan smoothie tarjoaa runsaasti proteiinia kreikkalaisen jogurtin, maapähkinävoin ja maitotuotteen kautta. Lisäksi kaurahiutaleet ja chiansiemenet tarjoavat hiilihydraatteja ja kuitua, mikä tukee energian saantia ja ruoansulatusta. Marjat tuovat mukaan antioksidantteja ja makua, ja hunaja antaa makeutta.

Voit myös lisätä muita ainesosia oman mieltymyksesi mukaan, kuten proteiinijauhetta, pinaattia tai avokadoa, jos haluat lisätä ravitsemuksellista arvoa smoothieen. Tämä resepti on monipuolinen ja voit mukauttaa sen omiin tavoitteisiisi ja mieltymyksiisi sopivaksi.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page