top of page

Vaikuttaako alkoholi painonpudotukseen?

Alkoholi, joka tunnetaan myös etyylialkoholina tai etanolina, vaikuttaa monin tavoin ihmiskehoon. Alkoholi on keskushermostoon vaikuttava aine, ja sen vaikutukset vaihtelevat alkoholin määrän, kulutusnopeuden ja yksilöllisten tekijöiden mukaan. Tässä keskeisiä vaikutuksia, joita alkoholilla on kehoon:

 1. Keskeisen hermoston vaikutus: Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon, mikä voi johtaa rentoutumiseen ja euforisiin tunteisiin. Alkoholi voi myös hidastaa aivojen toimintaa ja aiheuttaa koordinaatio-ongelmia, heikentynyttä huomiota ja hidastunutta ajattelua.

 2. Mielialan muutokset: Alkoholi voi vaikuttaa mielialaan, aiheuttaa rentoutumista ja aluksi lisätä itseluottamusta. Kuitenkin suuret alkoholimäärät voivat aiheuttaa masennusta ja ahdistusta.

 3. Verensokeri ja energiatasot: Alkoholi voi vaikuttaa verensokeriin, ja se voi johtaa verensokerin epävakaisuuteen. Alkoholi sisältää myös kaloreita, ja liiallinen alkoholinkäyttö voi vaikuttaa painoon.

 4. Vedenpoisto ja kuivuminen: Alkoholi toimii diureettina, mikä tarkoittaa, että se lisää virtsaamista. Tämä voi johtaa kuivumiseen ja elektrolyyttitasapainon häiriöihin.

 5. Maksavaikutukset: Alkoholi käsitellään pääasiassa maksassa. Liiallinen alkoholinkäyttö voi vahingoittaa maksaa ja johtaa erilaisiin maksasairauksiin, kuten rasvamaksaan, hepatiittiin ja kirroosiin.

 6. Sydänvaikutukset: Kohtuullinen alkoholinkäyttö voi vaikuttaa positiivisesti sydämen terveyteen, mutta liiallinen alkoholi voi lisätä sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä riskejä, kuten verenpaineen nousua.

 7. Vierotusoireet: Alkoholin säännöllinen käyttö voi johtaa fyysisen riippuvuuden kehittymiseen, ja sen lopettaminen voi aiheuttaa vierotusoireita, kuten vapinaa, hikoilua, pahoinvointia ja ahdistusta.

 8. Lihavuus: Alkoholi sisältää kaloreita, ja liiallinen alkoholinkäyttö voi johtaa painonnousuun ja lihavuuteen.

 9. Muistin ja kognitiivisen toiminnan vaikutukset: Alkoholi voi heikentää muistia ja kognitiivista toimintaa, erityisesti pitkäaikaisessa käytössä.

On tärkeää huomata, että alkoholin vaikutukset voivat vaihdella suuresti yksilöllisten tekijöiden, kuten perimän, terveyden ja alkoholin kulutustavan mukaan. Kohtuullinen alkoholinkäyttö voi olla turvallista, mutta liiallinen tai säännöllinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Alkoholin käyttöä tulisi aina harkita huolellisesti, ja tarvittaessa tietoa ja apua alkoholin ongelmakäytön hallintaan voi saada terveydenhuollon ammattilaisilta.


Alkoholi voi vaikuttaa monin eri tavoin painonpudotukseen, ja vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin. Tässä on joitakin tapoja, joilla alkoholi voi vaikuttaa painonpudotukseen:

 1. Kalorit: Alkoholi sisältää kaloreita, ja nämä kalorit voivat lisätä päivittäistä energiansaantiasi. Yksi gramma alkoholia sisältää noin 7 kilokaloria. Juomasi alkoholin määrä vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon ylimääräisiä kaloreita saat päivittäin.

 2. Ruokahalu: Alkoholi voi vaikuttaa ruokahaluun ja itsehillintään. Monille ihmisille tulee juodessaan ruokahalu, ja he saattavat syödä enemmän kuin tavallisesti. Lisäksi alkoholi voi heikentää päätöksentekokykyä, mikä voi johtaa epäterveellisiin ruokavalintoihin.

 3. Aineenvaihdunta: Alkoholi voi hidastaa aineenvaihduntaa, koska elimistö keskittyy alkoholin metabolointiin. Tämä voi tehdä painonhallinnasta vaikeampaa.

 4. Nestehukka: Alkoholi toimii diureettina, mikä tarkoittaa, että se voi lisätä virtsaamistarvetta ja aiheuttaa nestehukkaa. Lyhyellä aikavälillä tämä voi aiheuttaa painonlaskua, mutta se on pääasiassa nestettä, ei rasvaa.

 5. Alkoholin vaikutus maksaan: Liiallinen alkoholinkäyttö voi vahingoittaa maksaa ja estää sen kykyä käsitellä rasvoja ja muita ravintoaineita tehokkaasti.


Kuuntele lisää aiheesta meidän Fitpodista (Spotify)

Jos tavoitteenasi on painonpudotus, on tärkeää ottaa alkoholin kulutus huomioon. Voit harkita seuraavia vinkkejä:

 • Rajoita alkoholin kulutusta: Vähennä alkoholin juomista tai pidä ainakin taukoa, jos olet keskittynyt painonpudotukseen.

 • Tee terveellisiä ruokavalintoja: Jos päätät juoda alkoholia, yritä tehdä terveellisiä ruokavalintoja ja välttää ylimääräistä syömistä.

 • Liikunta: Lisää liikuntaa painonpudotusohjelmaasi, sillä se voi auttaa kompensoimaan ylimääräisiä kaloreita ja edistää terveyttä.

 • Seuraa kaloreitasi: Jos juot alkoholia, seuraa kaloreitasi ja pidä kirjaa siitä, kuinka paljon kulutat. Tällä tavoin voit paremmin hallita painoasi.

 • On tärkeää muistaa, että kaikki reagoivat alkoholiin eri tavoin, ja se, miten se vaikuttaa sinuun, voi vaihdella. Parasta on kuunnella omaa kehoasi ja olla tietoinen siitä, miten alkoholi vaikuttaa tavoitteisiisi ja terveyteesi. Jos olet epävarma siitä, miten alkoholi vaikuttaa sinuun, keskustele lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa saadaksesi henkilökohtaista ohjeistusta.


Kyllä, voit kuitenkin laihtua vaikka juot ajoittain alkoholia. Painonpudotus perustuu pääasiassa kalorivajeeseen, eli kuluttaa enemmän kaloreita kuin mitä saat ruoasta. Alkoholi sisältää kaloreita, ja jos otat alkoholinkulutuksen huomioon päivittäisessä kaloritasapainossa, voit edelleen laihtua.


Kaiken kaikkiaan painonpudotus on monimutkainen prosessi, joka riippuu monista tekijöistä, mukaan lukien ruokavalio, liikunta, elämäntapa ja genetiikka. Alkoholi voi olla osa terveellistä elämäntapaa, mutta sen kulutusta tulisi tarkkailla ja sovittaa yhteen laihtumistavoitteiden kanssa.

Alkoholittomat viinit ovat hieno vaihtoehto niille, jotka haluavat nauttia viinistä ilman alkoholia. Ne tarjoavat samankaltaisen maun ja aromin kuin alkoholilliset viinit, mutta ilman alkoholin vaikutuksia ja alkoholista tulevia kaloreita. Tässä on muutamia suosituksia alkoholittomista viineistä:

 1. Alkoholiton kuohuviini: Alkoholittomat kuohuviinit ovat erinomainen vaihtoehto perinteisille kuohuviineille, kuten samppanjalle tai proseccolle. Ne ovat raikkaita ja kuplivia juomia, jotka sopivat hyvin juhliin ja erityisiin tilaisuuksiin.

 2. Alkoholiton valkoviini: Alkoholittomat valkoviinit voivat vaihdella tyylistä riippuen, kuten kuiva, puolikuiva tai makea. Ne ovat virkistäviä ja sopivat hyvin tarjoiltavaksi kala- ja äyriäisruokien kanssa.

 3. Alkoholiton punaviini: Alkoholittomat punaviinit tarjoavat täyteläisen maun ja ovat hieno kumppani liharuokien, pastojen ja juustojen kanssa.

 4. Alkoholiton roseeviini: Alkoholittomat roseeviinit ovat kevyitä ja hedelmäisiä juomia, jotka sopivat hyvin salaattien ja vaaleiden liharuokien kanssa.

 5. Alkoholittomat kuivat siiderit: Vaikka siideri ei ole viiniä, se voi olla herkullinen vaihtoehto alkoholittomille juomille. Alkoholittomat kuivat siiderit ovat raikkaita ja hapokkaita, ja ne sopivat erityisesti kesäisiin tilaisuuksiin.

 6. Glögi: Alkoholiton glögi on ihanteellinen talvijuoma, joka tarjoaa mausteisen ja lämmittävän makuelämyksen. Se sopii erinomaisesti joulujuhliin ja kylmiin talvi-iltoihin.

Monet alkoholittomat viinit valmistetaan poistamalla alkoholi alkoholillisista viineistä tai valmistamalla alkoholiton sekoitus käyttämällä alkoholitonta viinimateriaalia. Valitessaan alkoholittoman viinin kannattaa kiinnittää huomiota maistelumuistiin ja makuvivahteisiin, jotka vastaavat omaa makua ja ruokapareja. Alkoholittomat viinit ovat yleensä saatavilla hyvin varustetuista juomakaupoista ja voivat olla myös tilattavissa verkosta.


Mikä ihmeen moctail?


Moctail on alkoholiton juoma, joka muistuttaa cocktailia (drinkkiä) sekä ulkonäöltään että maultaan, mutta siinä ei ole lainkaan alkoholia. Moctail on lyhenne sanoista "mock cocktail" tai "virgin cocktail". Se on suunniteltu tarjoamaan samankaltainen juomakokemus kuin alkoholilliset drinkit, mutta ilman alkoholin vaikutuksia.Moctailit voivat olla monenlaisia ja niitä valmistetaan yleensä sekoittamalla erilaisia mehuja, virvoitusjuomia, yrttejä, mausteita ja muita ainesosia yhdessä. Ne voivat olla raikkaita, makeita, hedelmäisiä, mausteisia tai monimutkaisia riippuen käytetyistä aineksista ja reseptistä. Jotkut suositut moctailit sisältävät esimerkiksi alkoholittomia versioita klassisista cocktaileista, kuten alkoholitonta mojitoa, alkoholitonta pina coladaa tai alkoholitonta margaritaa.

Moctailit ovat suosittuja vaihtoehtoja sellaisille, jotka eivät juo alkoholia, kuljettavat autoa tai haluavat nauttia juhlista ilman alkoholin vaikutuksia. Ne ovat myös hyvä valinta nuoremmille juhlijille, kuten lapsille ja nuorille, jotka voivat nauttia cocktailin kaltaisista juomista ilman alkoholin riskiä. Moctailit ovat myös yleistyneet ravintoloissa ja baareissa tarjoiltavina alkoholittomina vaihtoehtoina.Ja vielä...


Liiallisen alkoholin nauttimisen hallinta ja eroon pääseminen voivat olla haastavia, mutta ne ovat mahdollisia useiden askelten ja tukitoimien avulla. Tässä on joitakin vaiheita, jotka voivat auttaa sinua vähentämään tai lopettamaan alkoholin käytön:

 1. Tunnista ongelma: Ensimmäinen askel on tunnistaa, että alkoholin käyttösi on ongelma. Rehellinen itsetutkiskelu ja oireiden, kuten humalan, mustoutuvien aamujen tai muun haitallisen käytöksen, tunnistaminen voivat auttaa tässä.

 2. Aseta tavoitteet: Päätä, mitä haluat saavuttaa alkoholin suhteen. Haluatko vähentää käyttöäsi, lopettaa kokonaan vai tehdä muita muutoksia?

 3. Hakeudu apuun: Älä epäröi hakea apua ammattilaisilta, kuten lääkäriltä, psykologilta tai päihdeterapeutilta. He voivat auttaa sinua arvioimaan tilannettasi ja luomaan hoitosuunnitelman.

 4. Kerro läheisille: Puhu rehellisesti perheellesi ja ystävillesi alkoholin ongelmastasi. He voivat tarjota sinulle tukea ja ymmärrystä.

 5. Vähennä saatavuutta: Poista kotikäyttöäsi helposti saatavilla oleva alkoholi. Tämä voi vähentää kiusausta.

 6. Muokkaa sosiaalista elämääsi: Vaihda alkoholipitoiset aktiviteetit alkoholittomiin vaihtoehtoihin. Vietä aikaa ystävien kanssa muilla tavoin kuin juomalla.

 7. Etsi terveitä korvaavia tapoja: Etsi muita terveitä tapoja käsitellä stressiä, rentoutua ja nauttia elämästä. Liikunta, taide, musiikki, meditaatio ja harrastukset voivat auttaa.

 8. Osallistu tukeviin ryhmiin: Useissa paikoissa on saatavilla vertaistukiryhmiä, kuten AA (Alcoholics Anonymous) tai muut vastaavat ryhmät, jotka voivat tarjota tukea ja ymmärrystä.

 9. Seuraa edistymistäsi: Pidä päiväkirjaa alkoholin käytöstäsi ja siitä, miten tunnet eri tilanteissa. Tämä voi auttaa sinua tunnistamaan laukaisevat tekijät ja seuraamaan edistystäsi.

 10. Ole kärsivällinen: Alkoholiriippuvuudesta toipuminen on prosessi, ja se vaatii aikaa ja vaivaa. Ole valmis kohtaamaan vastoinkäymisiä ja jatkamaan ponnisteluja.

Älä epäröi hakea apua, jos koet alkoholin käytön olevan ongelma elämässäsi. Ammattilaisten ja tukiryhmien tuki voi olla ratkaisevassa asemassa toipumisessa. Muista, että muutokset voivat olla haastavia, mutta ne voivat myös parantaa elämänlaatuasi ja terveyttäsi.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page